Czego nie jeść na diecie low-carb? Lista produktów

Czego nie jeść na diecie low-carb? Lista produktów

Nikogo nie trzeba przekonywać, że należy unikać pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak słodzone napoje i słodycze. Jednak ustalenie, które podstawowe produkty żywnościowe należy ograniczyć, jest większym wyzwaniem. Niektóre produkty są przecież dobre i zdrowe, ale po prostu nie nadają się do diety low-carb ze względu na dużą ilość węglowodanów.

Oto lista produktów, które należy ograniczać lub całkiem wyeliminować z diety low-carb.

1. Chipsy i krakersy

30 gramów nachosów zawiera 18 gramów węglowodanów, z których tylko 1 to błonnik. To zaledwie 15 chipsów.

Zawartość węglowodanów w krakersach różni się w zależności od sposobu ich przetworzenia. Jednak nawet pełnoziarniste krakersy zawierają około 19 gramów węglowodanów na 30 g produktu w tym 3 gramy błonnika.

Przetworzone przekąski są zazwyczaj spożywane w dużych ilościach w krótkim czasie. Najlepiej w ogóle ich unikać.

2. Makaron

Jedna porcja ugotowanego makaronu (200 g) zawiera 40 g węglowodanów, z czego tylko 3 to błonnik.

Ta sama ilość makaronu pełnoziarnistego jest nieco lepszym rozwiązaniem – 37 gramów węglowodanów, w tym 6 gramów błonnika.

Na diecie low-carb jedzenie spaghetti lub innych rodzajów makaronu nie jest dobrym pomysłem, chyba że spożywasz bardzo małe porcje.

3. Niektóre owoce

Oczywiście owoce są zdrowe, jednak wiele z nich ma wysoką zawartość węglowodanów i może nie być odpowiednia dla diety low-carb.

W przypadku diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, należy unikać niektórych owoców, szczególnie tych suszonych.

Unikaj takich owoców jak:

  • Banan (1 średni): 27 gramów węglowodanów, z czego 3 to błonnik.
  • Rodzynki (30 gramów): 23 gramy węglowodanów, z czego 1 to błonnik
  • Daktyle (2 duże): 36 gramów węglowodanów, z czego 4 to błonnik
  • Mango pokrojone w plasterki (150 g): 28 gramów węglowodanów, w tym 3 błonnika

Jagody zawierają mniej cukru i więcej błonnika niż inne owoce. Dlatego niewielkie ilości mogą być spożywane nawet przy dietach o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.

4. Warzywa skrobiowe

Wiele warzyw zawiera dużo błonnika, który może pomóc w utracie wagi i kontroli poziomu cukru we krwi. Jednak, niektóre warzywa o wysokiej zawartości skrobii zawierają więcej węglowodanów niż błonnika i powinny być ograniczone w diecie low-carb.

Czego unikać:

  • Kukurydza (180 gramów): 41 gramów węglowodanów, z czego 5 to błonnik
  • Ziemniak (1 średni): 37 gramów węglowodanów, z czego 4 to błonnik
  • Batat (1 średni): 24 gramy węglowodanów, w tym 4 błonnika
  • Buraki gotowane (150 gramów): 16 gramów węglowodanów, w tym 4 gramy błonnika.

5. Piwo

Alkohol może być spożywany z umiarem na diecie low-carb. Wytrawne wino ma mało węgli, a mocne alkohole, jak wódka nie mają ich wcale.

Jednak piwo ma ich dużo – średnio 15 gramów węglowodanów.

Co więcej, badania sugerują, że węglowodany w płynie sprzyjają przybieraniu na wadze bardziej niż węglowodany pochodzące z pokarmów stałych.

6. Płatki śniadaniowe

Powszechnie wiadomo, że słodzone płatki śniadaniowe zawierają dużo węglowodanów.

Jednak możesz być zaskoczony liczbą węglowodanów w tych pozornie zdrowych płatkach śniadaniowych.

Na przykład, 100 g ugotowanych płatków owsianych zwykłych lub błyskawicznych dostarcza 36 gramów węglowodanów, z czego tylko 4 to błonnik.

Pełnoziarniste płatki zbożowe zawierają ich jeszcze więcej. 100 g granoli zawiera 53 gramy węglowodanów i 7 gramów błonnika.

Nawet mała porcja takich płatków na śniadanie spowoduje, że przekroczysz swój dzienny limit węglowodanów.

7. Białe pieczywo

Całe białe pieczywo to produkty mają jednak wysoką zawartość węglowodanów. Dotyczy to zarówno odmian pełnoziarnistych, jak i tych wykonanych z mąki rafinowanej.

Chociaż zawartość węglowodanów różni się w zależności od składników i wielkości porcji, oto średnie wartości:

  • Chleb biały (1 kromka): 14 gramów węglowodanów, z czego 1 to błonnik.
  • Chleb pełnoziarnisty (1 kromka): 17 gramów węglowodanów, z czego 2 to błonnik
  • Tortilla z mąki: 36 gramów węglowodanów, w tym 2 błonnika
  • Bajgiel: 29 gramów węglowodanów, z czego 1 to błonnik

8. Soki

Sok jest jednym z najgorszych napojów, jakie można pić na diecie low-carb.

Chociaż dostarcza pewnych składników odżywczych, sok owocowy jest bardzo bogaty w szybko trawiące węglowodany, które powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi.

Na przykład, 350 ml soku jabłkowego zawiera 48 gramów węglowodanów. To nawet więcej niż w napoju gazowanym, który ma ich 39 gramów. Sok winogronowy dostarcza z kolei aż 60 gramów węglowodanów na 350 ml porcji.

Nawet jeśli soki warzywne nie zawiera prawie tylu węglowodanów, co jego owocowe odpowiedniki, to typowa porcja nadal ma 16 gramów węglowodanów, z czego tylko 2 pochodzą z błonnika.

Co więcej, sok to kolejny przykład węglowodanów w płynie, których ośrodek apetytu w mózgu może nie przetwarzać w taki sam sposób, jak węglowodanów stałych. Picie soków może prowadzić do zwiększonego głodu i większego spożycia żywności.

9. Fasola i rośliny strączkowe

Fasola i rośliny strączkowe to pożywne produkty spożywcze.

Pomimo wysokiej zawartości błonnika, zawierają one również sporą ilość węglowodanów. Można je spożywać tylko w niewielkich ilościach na diecie low-carb.

Czego unikać (wartości na porcję 200 g):

  • Soczewica: 40 gramów węglowodanów, z czego 16 to błonnik.
  • Groch: 25 gramów węglowodanów, w tym 9 błonnika
  • Fasola czarna: 41 gramów węglowodanów, w tym 15 błonnika
  • Fasola Pinto: 45 gramów węglowodanów, w tym 15 błonnika
  • Ciecierzyca: 45 gramów węglowodanów, w tym 12 błonnika

10. Miód lub cukier w jakiejkolwiek postaci

Prawdopodobnie doskonale zdajesz sobie sprawę, że żywność o wysokiej zawartości cukru, takie jak ciastka i inne słodycze jest wykluczona z diety low-carb.

Jednak możesz nie zdawać sobie sprawy, że naturalne formy cukru mogą mieć tyle samo węglowodanów, co biały cukier. W rzeczywistości, wiele z nich ma nawet wyższą zawartość węglowodanów.

Jedna łyżka stołowa zawiera:

  • Cukier biały: 12,6 gramów węglowodanów.
  • Syrop klonowy: 13 gramów węglowodanów
  • Nektar z agawy: 16 gramów węglowodanów
  • Miód: 17 gramów węglowodanów

Podsumowanie

Podczas stosowania diety low-carb ważne jest, aby wybierać produkty o wysokiej wartości odżywczej, ale o niskiej zawartości węglowodanów. Niektóre pokarmy należy ograniczyć do minimum, podczas gdy innych należy całkowicie unikać.

Podobało się? Pokaż znajomym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments